Antik Malzemeler ve Teknolojiler II Bilimsel Eğitim Etkinliği
Genel Bilgi:
Arkeoloji ve Sanat Tarihi kazılarda bulunan seramik, cam ve madenden üretilen buluntuların ham madde kaynaklarını tespit etmek ve üretim teknolojilerinin, arkeolojik sorunsallar çerçevesinde, incelenmesi için kullanılan arkeometrik yöntemler üzerine eğitim verilecektir. İnsanın, seramik ve maden üretimini keşfetmesinden sonraki dönemlerde, arkeolojik kazılarda en fazla sayıda ele geçen materyaller seramik ve madenden üretilmişlerdir. Cam ise günlük hayattan çok daha lüks bir buluntu grubu olduğu için daha ender bulunmaktadır. Seramikten kaplar, heykelcikler, boncuklar gibi; camdan kaplar ve boncuklar; demirden aletler ve silahlar gibi materyaller üretilmekteydi. Ele geçen bu buluntular, aslında ham maddenin elde edilmesinden başlayan çok aşamalı ve uzun bir üretim sürecinin sonucunu göstermektedir.
Bilimsel eğitim etkinliği çerçevesinde arkeolojik sorunsallar ve arkeometrik yöntemler anlatılacak, ÇOBİLTUM (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ) laboratuvar ortamında uygulamalı olarak gösterilecek üretim yöntemleri incelenecektir. Arkeolojik açıdan ise kil, maden ve camdan üretilen malzemelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi kapsamındaki örnekleri ve kullanım alanları tanıtılacaktır. Buna ek olarak, etkinlik bir gün boyunca, Troya Müze ortaklığında, Troya Müzesinde gerçekleştirilecektir.
Yer: ÇOBİLTUM (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ): http://merkezlab.comu.edu.tr/
Troya Müzesi: https://canakkale.ktb.gov.tr/TR-70510/troya-muzesi.html
Tarih: 14 Mayıs - 17 Mayıs 2024
Etkinlikte 25 katılımcının olması planlamıştır. Katılımcıların aranan şartlar:
1. Lisans veya Yüksek Lisans öğrencisi olmak
2. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi olmak
Katılımcılardan istenen belgeler:
1. Özgeçmiş
2. Transkript
3. Motivasyon yazısı (en fazla 1500 kelime)
Katılımcıların seçilmesinde etkili kriterler:
1. Not ortalaması
2. Motivasyon yazısı
3. Katılımcı sayısında kadın-erkek eşitliği
4. Katılımcıların farklı coğrafyalardan olması
NOT: 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve/veya 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı’ndan destek almış/alıyor ise öncelik tanınır.
NOT: Katılımcılar etkinliklere en fazla 5 kez katılabilmektedir.